ORIS House of architecture

  Oris Kuća arhitekture je multimedijalni prostor namijenjen prezentaciji arhitekture i kulture, mjesto koje u novi format transformira iskustva stječena kroz petnaest godina izdavanja časopisa Oris i održavanja Dana Orisa.
  Njen cilj je biti i postati mjesto gdje će svi, ne samo ljudi iz struke, dolaziti u dodir, proučavati, te najbitnije, razgovarati o arhitekturi i kulturi. Program koji gradi temeljen je na arhitektonskom stvaralaštvu, ali uključuje i različite vidove umjetnosti i kulture kako bi još jednom potvrdio disciplinu arhitekture kao područje koje ne može biti zatvoreno unutar svog larpurlartističkog okvira.

  Nastavljajući tradiciju arhitektonske kritike prezentirane na papiru kroz Oris, Kuća arhitekture pokušava medij kritike nadopuniti medijem dijaloga, razgovora i na taj način omogućiti neposredniju komunikaciju svih zainteresiranih za temu, te odbaciti ideju arhitekture u javnosti često percipiranu kao hermetičnu dekadenciju. Upravo zbog toga prostor Kuće arhitekture svojim je oblikovanjem posvećen ideji događanja koja ga obilježavaju kao mjesto.
  Dizajn prostora je zato projektiran kao neutralan, kao prazna bijela kutija koju čini njen sadržaj. Njegova funkcija je utilitarna i služi se svim raspoloživim sredstvima kako bi bio dovoljno fleksibilan da posluži kao dobra scenografija različitim vrstama zbivanja. U biranju programa, izložbi i predavača te tema kojima će se baviti pristupa se iz pozicije nepoznatog korisnika - osobe koja je možda arhitekt, možda student arhitekture, a možda samo slučajni prolaznik.

  Kuća arhitekture želi svima približiti arhitekturu kao ideju i kao stvarnosti i zato prikaze poznatih realizacija ispresjeca prezentiranjem još nepoznatih ideja koje će možda zaživjeti, a možda i neće, ali su svakako u jednom trenutku gradile našu arhitektonsku stvarnost.

  Credits
  location
  Zagreb, Croatia
  author
  Andrija Rusan
  collaboration
  Nikolina Mikuličić, Jasminka Rusan, Lana Stipičić
  status
  completed
  gross floor area
  642 m²
  year
  2015